Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού κυμαίνεται περίπου στα περυσινά επίπεδα, κοντά στα 54 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι κατά ένα ευρώ το κιλό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στην περιοχή της Πάτρας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι, ότι μέχρι ώρας, δεν υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, στην αγορά κρέατος, υπάρχει μεγάλο απόθεμα αμνοεριφίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα ψυγεία των επιχειρήσεων τροφίμων, βρίσκονται ήδη 700.000 αμνοερίφια, και άλλα 1,5 εκ. στα μαντριά, με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι.
Στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορονοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά.
Επίσης, είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής.
Ο ιδιοκτήτης των ομώνυμων κρεοπωλείων της Πάτρας, Ανδρέας Πανίτσας, δήλωσε στην «Π» ότι η αγορά κρέατος, εμφανίζει φέτος διπλή όψη. Κατ΄αρχάς, η χονδρική βρίσκεται σε κάθετη πτώση μέχρι και 90% εδώ και αρκετό καιρό, λόγω του αναγκαστικού λουκέτου που έχει μπει στην εστίαση, από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Ακόμα και οι εξαγωγές, παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη. Ειδικά οι αγορές της Αγγλίας και της Σουηδίας, με τις οποίες ασχολείται η επιχείρηση, έχουν «κλείσει» και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.
Η λιανική όμως, καταφέρνει να έχει ακόμα μια σταθερή ζήτηση, τόνισε ο κ. Πανίτσας, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «σηκώσει» την απουσία της χονδρικής.
Ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Πανίτσα είναι συνειδητοποιημένος με την κατάσταση που επικρατεί και θα γιορτάσει φέτος το Πάσχα, προσαρμοσμένος στις επικρατούσες συνθήκες. Ετσι, θεωρεί ότι η Πάτρα και τα περίχωρα θα κρατήσουν ψηλά την αγορά αρνιού και κατσικιού, καθώς πολλοί καταναλωτές θα τηρήσουν το έθιμο του σουβλίσματος στον κήπο τους, ενώ όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα ψήσουν στον φούρνο.
Οι τιμές φέτος, είναι χαμηλότερες, αφού το αρνί πωλείται προς 7,80 ευρώ το κιλό, μαζί με το κεφάλι και τα εντόσθια, ενώ το κατσίκι κυμαίνεται στα 8 ευρώ το κιλό. Οι τιμές, όπως τόνισε ο κ. Πανίτσας είναι πολύ λογικές και προσαρμοσμένες στις καταναλωτικές ανάγκες. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι να διαθέσουν τα προϊόντα που έχουν προμηθευτεί, καθώς στην αγορά επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον και την έκταση των μέτρων, που θεωρεί ότι πλήττουν σοβαρά την οικονομία.
Ο ιδιοκτήτης της αλυσσίδας κρεοπωλείων Carna, Χρήστος Μιχαλάκος θεωρεί ότι η αγορά κρέατος, φέτος θα είναι προσαρμοσμένη στους περιορισμούς μετακινήσεων που έχουν τεθεί λόγω του κορονοϊού.
Η ζήτηση δεν έχει μειωθεί, αλλά, η παραμονή του κόσμου στα αστικά κέντρα, αλλάζει και τις καταναλωτικές συμπεριφορές. Δηλαδή, πολύς κόσμος θα προτιμήσει το τεμαχισμένο αρνί, αντί του ολόκληρου, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα του σουβλίσματος για πολλές οικογένειες που δεν διαθέτουν δικό τους κήπο.
Οι πωλήσεις στα κρεοπωλεία της εταιρείας, όπως σημειώνει ο κ. Μιχαλάκος δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με άλλες χρονιές, ως προς τον όγκο των διακινούμενων προϊόντων. Ομως, η δουλειά έχει απλωθεί χρονικά σε διάρκεια. Δηλαδή, πολλοί καταναλωτές δεν περιμένουν τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για να κάνουν τις αγορές τους για το Πάσχα. Εχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να κάνουν προμήθειες.
Φυσικά, κυρίαρχο είδος κρέατος, είναι το εγχώριο αρνί το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Μιχαλάκος, φέτος είναι σε αφθονία για συγκεκριμένους λόγους.
Οπως εξηγεί: «Η Ελλάδα, παραδοσιακά είχε αφθονία αρνιών, αλλά φέτος, έχει μεγάλη επάρκεια, γιατί λόγω του κορονοϊού, δεν έγιναν εξαγωγές σε χώρες Καθολικών, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, που γιόρτασαν το Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα. Ετσι έχουν μείνει πολλά εμπορεύματα στους παραγωγούς».
Επίσης, οι τιμές, όπως τόνισε ο κ. Μιχαλάκος, φέτος είναι χαμηλότερες κατά ένα ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα στηρίξει την αγορά.
«Η αγορά έχει ξεκινήσει να κινείται εν όψει Πάσχα και αν κάποιος περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνει τις προμήθειές του, θεωρώ ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα ελλείψεων» τόνισε ο κ. Μιχαλάκος.
Το πιο σημαντικό είναι ότι, ότι μέχρι ώρας, δεν υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, στην αγορά κρέατος, υπάρχει μεγάλο απόθεμα αμνοεριφίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα ψυγεία των επιχειρήσεων τροφίμων, βρίσκονται ήδη 700.000 αμνοερίφια, και άλλα 1,5 εκ. στα μαντριά, με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι.
Στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορονοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά.
Επίσης, είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής.
Ο ιδιοκτήτης των ομώνυμων κρεοπωλείων της Πάτρας, Ανδρέας Πανίτσας, δήλωσε στην «Π» ότι η αγορά κρέατος, εμφανίζει φέτος διπλή όψη. Κατ΄αρχάς, η χονδρική βρίσκεται σε κάθετη πτώση μέχρι και 90% εδώ και αρκετό καιρό, λόγω του αναγκαστικού λουκέτου που έχει μπει στην εστίαση, από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Ακόμα και οι εξαγωγές, παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη. Ειδικά οι αγορές της Αγγλίας και της Σουηδίας, με τις οποίες ασχολείται η επιχείρηση, έχουν «κλείσει» και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.
Η λιανική όμως, καταφέρνει να έχει ακόμα μια σταθερή ζήτηση, τόνισε ο κ. Πανίτσας, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «σηκώσει» την απουσία της χονδρικής.
Ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Πανίτσα είναι συνειδητοποιημένος με την κατάσταση που επικρατεί και θα γιορτάσει φέτος το Πάσχα, προσαρμοσμένος στις επικρατούσες συνθήκες. Ετσι, θεωρεί ότι η Πάτρα και τα περίχωρα θα κρατήσουν ψηλά την αγορά αρνιού και κατσικιού, καθώς πολλοί καταναλωτές θα τηρήσουν το έθιμο του σουβλίσματος στον κήπο τους, ενώ όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα ψήσουν στον φούρνο.
Οι τιμές φέτος, είναι χαμηλότερες, αφού το αρνί πωλείται προς 7,80 ευρώ το κιλό, μαζί με το κεφάλι και τα εντόσθια, ενώ το κατσίκι κυμαίνεται στα 8 ευρώ το κιλό. Οι τιμές, όπως τόνισε ο κ. Πανίτσας είναι πολύ λογικές και προσαρμοσμένες στις καταναλωτικές ανάγκες. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι να διαθέσουν τα προϊόντα που έχουν προμηθευτεί, καθώς στην αγορά επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον και την έκταση των μέτρων, που θεωρεί ότι πλήττουν σοβαρά την οικονομία.
Ο ιδιοκτήτης της αλυσσίδας κρεοπωλείων Carna, Χρήστος Μιχαλάκος θεωρεί ότι η αγορά κρέατος, φέτος θα είναι προσαρμοσμένη στους περιορισμούς μετακινήσεων που έχουν τεθεί λόγω του κορονοϊού.
Η ζήτηση δεν έχει μειωθεί, αλλά, η παραμονή του κόσμου στα αστικά κέντρα, αλλάζει και τις καταναλωτικές συμπεριφορές. Δηλαδή, πολύς κόσμος θα προτιμήσει το τεμαχισμένο αρνί, αντί του ολόκληρου, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα του σουβλίσματος για πολλές οικογένειες που δεν διαθέτουν δικό τους κήπο.
Οι πωλήσεις στα κρεοπωλεία της εταιρείας, όπως σημειώνει ο κ. Μιχαλάκος δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με άλλες χρονιές, ως προς τον όγκο των διακινούμενων προϊόντων. Ομως, η δουλειά έχει απλωθεί χρονικά σε διάρκεια. Δηλαδή, πολλοί καταναλωτές δεν περιμένουν τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για να κάνουν τις αγορές τους για το Πάσχα. Εχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να κάνουν προμήθειες.
Φυσικά, κυρίαρχο είδος κρέατος, είναι το εγχώριο αρνί το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Μιχαλάκος, φέτος είναι σε αφθονία για συγκεκριμένους λόγους.
Οπως εξηγεί: «Η Ελλάδα, παραδοσιακά είχε αφθονία αρνιών, αλλά φέτος, έχει μεγάλη επάρκεια, γιατί λόγω του κορονοϊού, δεν έγιναν εξαγωγές σε χώρες Καθολικών, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, που γιόρτασαν το Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα. Ετσι έχουν μείνει πολλά εμπορεύματα στους παραγωγούς».
Επίσης, οι τιμές, όπως τόνισε ο κ. Μιχαλάκος, φέτος είναι χαμηλότερες κατά ένα ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα στηρίξει την αγορά.
«Η αγορά έχει ξεκινήσει να κινείται εν όψει Πάσχα και αν κάποιος περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνει τις προμήθειές του, θεωρώ ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα ελλείψεων» τόνισε ο κ. Μιχαλάκος.
Πηγή: pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου