Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

10 λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το Αίγιο



Γραφικά παραθαλάσσια χωριά, υπήνεμα λιμανάκια, λαχταριστές παραλίες απλώνονται σε όλο το μήκος της Αχαϊκής ακτής. Δάση ολόκληρα από πορτοκαλιές, λεμονόδεντρα και καταπράσινοι κήποι σμίγουν με το γαλάζιο της θάλασσας. Το Αίγιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη -μετά την Πάτρα- πόλη της Αχαΐας και σημερινή πρωτεύουσα του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιαλείας που απλώνεται σε μια αρκετά εκτεταμένη ζώνη, τόσο στα παράλια, όσο και στα ορεινά του νομού.



Εδώ συναντάμε μερικά από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά θέρετρα που διαθέτουν υπεροχές παραλίες όπως η Αιγείρα, η Ακράτα, το Διακοφτό, ο Λογγός και τα Σελινιάτικα. Σε τούτο τον θαυμαστό τόπο, τα όρια ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα δεν είναι καθόλου ευδιάκριτα, καθώς σε ελάχιστα χιλιόμετρα από την ήπια ακτογραμμή μπορείς να βρεθείς στη ζώνη των ελάτων, ανάμεσα σε χαράδρες και γάργαρα νερά!


Περπατήστε στην «Τεμπελοράχη»



Αφήστε το αυτοκίνητό σας στον παραλιακό δρόμο του Αιγίου (κάπου κοντά στο πλάτανο) και ανηφορίστε τον πλακόστρωτο δρόμο, την οδό Μιχαλόπουλου δηλαδή, ή αλλιώς «Τεμπελόραχη» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.
Εύκολα από εδώ θα βγείτε στο κέντρο της πόλης. Στην πορεία σας θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε κτήριο του Τσίλερ. Απέναντι από το μουσείο ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Ανδρέα (επίσης έργο Τσίλερ -1888-). Στην οδό Δεσποτόπουλων αξίζει να αναζητήσετε το αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου που λειτουργεί σαν Λαογραφικό Μουσείο καθώς φιλοξενεί από το 1994, τη συλλογή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Λίγο ψηλότερα δεσπόζει ο επιβλητικός Μητροπολιτικός ναός, έργο και αυτό του Ερνέστου Τσίλερ.


Για καφέ στα Ψηλά Αλώνια





Για καφέ θα σταματήσετε στα δροσερά Ψηλά Αλώνια, το σημείο με την καλύτερη θέα στον Κορινθιακό κόλπο όπου θα συναντήσετε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τον «Πύργο».
Πρόκειται για ένα σήμα κατατεθέν της πόλης του Αιγίου που γύρω στις αρχές του αιώνα λειτουργούσε ως μετεωρολογικός σταθμός. Τα ψηλά Αλώνια είναι ο αγαπημένος προορισμός της νεολαίας του Αιγίου και όλοι εδώ θα δώσουν το ραντεβού τους.





Δείτε τον σπουδαίο ναό της Παναγίας Τρυπητής





Κάτω στον παραλιακό δρόμο θα δείτε την επιβλητική εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής (Ζωοδόχος Πηγή) που είναι ο Πολιούχος ναός της πόλης. Δεσπόζει πάνω από το εμπορικό λιμάνι, κτισμένος στο βαθούλωμα ενός βράχου.
Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρέθηκε από κάποιο ναυαγό το 1650 η εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Με την πάροδο του χρόνου ο ναός κυρίως λόγω της εικόνας της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργή, προσέλκυσε πλήθος προσκυνητών. Η Ζωοδόχος Πηγή γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα. Γίνεται περιφορά της Ιερής Εικόνας και λιτάνευση με συμμετοχή χιλιάδων πιστών. Ο ναός αυτή την περίοδο είναι κλειστός για λόγους ανακαίνισης.



Επίσκεψη στο μοναδικό στο είδος του, Μουσείο σταφίδας





Η οικονομική και πολιτική ζωή του Αιγίου ήταν άρρηκτα δεμένη με την παραγωγή σταφίδας από τους αμπελώνες της Αχαΐας.
Για να ενημερωθείτε για την ιστορία της σταφίδας αξίζει να επισκεφθείτε το ιδιωτικό μουσείο που στεγάζεται στο κτήριο Κουνιώτη, στην έξοδο της πόλης προς Πάτρα. Ο χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 26910 74473-83.


Διακοφτό – Καλάβρυτα με τον οδοντωτό





Δυτικά του Αιγίου, στις εκβολές του Βουραϊκού ποταμού απλώνεται η χαρούμενη πολίχνη του Διακοφτού με τις υπέροχες παραλίες της, σημείο αναφοράς για όσους επιχειρούν τη σύντομη, αλλά εντυπωσιακή διάσχιση του φαραγγιού με το τραινάκι του Οδοντωτού.
Σκαρφαλώνοντας στα προβούνια του Χελμού που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από τα ακρογιάλια του Διακοφτού, χιλιόμετρο το χιλιόμετρο το τοπίο αλλάζει. Σιγά- σιγά η γαλάζια παρουσία του Κορινθιακού κόλπου ξεμακραίνει και χάνεται από τον ορίζοντα. Τώρα τη θέση της έχουν καταλάβει τα απόκρημνα βράχια, τα στενά περάσματα, τα αφρισμένα νερά του Βουραϊκού ποταμού και ψηλότερα τα αγέρωχα ελάτια που σας συντροφεύουν ως την είσοδο των Καλαβρύτων.



Αναζητήστε το αρχαίο θέατρο Αιγείρας





Το αρχαίο θέατρο του 3ου π.Χ αιώνα βρίσκεται σε εντυπωσιακή τοποθεσία με πεύκα, υπέροχη θέα στον Κορινθιακό κόλπο και απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την παραλία Αιγείρας- Ακράτας.
Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στο πρώτο μισό του 3ο π.Χ αιώνα, ενώ επεμβάσεις έκαναν και οι Ρωμαίοι αργότερα (2ο π.Χ ). Είναι ιδιαίτερο εντυπωσιακό και το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα θέατρα της εποχής, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα στον ελληνικό χώρο, λαξεμένου -στην ουσία- αρχαίου θεάτρου πάνω σε κροκαλοπαγή βράχο. Η χωρητικότητά του έφθανε τους 3000 θεατές και η θέση του πρόσφερε ανεπανάληπτη θέα στη θάλασσα.



Ανηφορίστε προς τη μονή Ταξιαρχών







Δημοφιλής προορισμός είναι η μονή Ταξιαρχών και η ανάβαση στη σκήτη του Οσίου Λεοντίου (15 χλμ. από Αίγιο) που θα σας μείνει αλησμόνητη.
Τις συναντάμε σε ύψος 400 μέτρων στην ανατολική όχθη του ποταμού Σελινούντα. Η Ιερά μονή Ταξιαρχών ιδρύθηκε το 1377 από τον Όσιο Λεόντιο. Πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής, μη ξεχάσετε να αγοράσετε από το μοναστήρι γλυκό «ροδοζάχαρη» που παρασκευάζουν οι μοναχοί.



Εγκάλη, η καλύτερη παραλία





Όλη η ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου από το Αίγιο ως την Άκρατα διαθέτει υπέροχές παραλίες. Ίσως η καλύτερη από αυτές είναι η Εγκάλη στο Διακοφτό.
Πρόκειται για μια πεντακάθαρη παραλία με υπέροχα νερά στρωμένη με ψιλό βότσαλο και άφθονο πράσινο που φτάνει ως τη θάλασσα. Ο προσανατολισμός της είναι τέτοιος που σχεδόν ποτέ δεν την πιάνουν οι τοπικοί μεσημεριανοί άνεμοι του Κορινθιακού κόλπου. Στο νότιο άκρο της υπάρχει ένα από τα πιο γνωστά beach bar της Αχαΐας. Επίσης εξαιρετική είναι η κοντινή παραλία της Πούντας.

 Σελιανίτικα, Λογγός, χωριά κρυμμένα στους πορτοκαλεώνες





Υψηλής αισθητικής αξίας ιδίως την άνοιξη είναι η διαδρομή που ξεκινά δυτικά από το λιμάνι του Αιγίου με κατεύθυνση προς τα παραλιακά χωριά.
Αν την ακολουθήσετε θα διασχίσετε καταπράσινα περιβόλια με πορτοκαλιές λεμονιές, θαλερά πλατανοδάση και θα καταλήξετε στα όμορφα ψαροχώρια Σελιανίτικα, Λογγός και Λαμπίρι που διαθέτουν καθαρές βοτσαλωτές ακρογιαλιές και ποιοτική υποδομή για διαμονή και φαγητό.



Το Αίγιο ψηλά από τους αμπελώνες





Τα υψώματα στα νότια της πόλης είναι κατάφυτα από αμπέλια που παράγουν την περίφημη σταφίδα, αλλά και τα πασίγνωστα Αχαϊκά κρασιά.
Ανηφορίστε προς το ορεινό χωριό Κουνινά και απολαύστε την απίθανη θέα στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου. Στην πορεία σας θα δείτε αλλεπάλληλα ορεινά κτήματα όπου καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο το αμπέλι για την παραγωγή του τοπικού φημισμένου οίνου, αλλά και της σταφίδας.















2 σχόλια: