Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Αχαΐα: Αναβαθμίζεται το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού - Με δράση και για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Φορέας Διαχείρισης ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2007 με τη βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ- Γ΄ΚΠΣ) με δράσεις κυρίως "Start-up", καθώς και αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι 2007.
Κατά την περίοδο 2010-2015, με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα...
«Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», υλοποίησε δράσεις καταγραφής χλωρίδας και τύπων οικοτόπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απορρόφηση των χρημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ξεπέρασε το 90%.
Εκπόνησε μελέτη διερεύνησης δυνατότητας πιστοποίησης και χορήγησης σήματος ποιότητας από τον Φορέα και άλλες δράσεις υποστηρικτικές όπως μελέτες δασοτεχνικού χαρακτήρα για έργα δασικής αναψυχής εντός του Εθνικού Πάρκου.
Εγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN) και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN) στις 17 Νοεμβρίου 2015, στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO.
Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει 40 πλέον σημαντικούς Γεώτοπους, 10 εκ των οποίων ανήκουν στον Κατάλογο Γεωτόπων Εθνικής Σημασίας (οι γεώτοποι στο Φαράγγι Βουραϊκού, Σπήλαιο Λιμνών, Μέγα Σπήλαιο.
Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού καλύπτει έκταση 647 τ.χλμ. και το μεγαλύτερο κομμάτι του βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παρουσιάζει μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία, ενώ φιλοξενεί πολύ σημαντική βιοποικιλότητα, μοναδικά τοπία, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές όπως το Σπήλαιο των Λιμνών, τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο Πλανητέρο, το Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρμο Διακοφτού - Καλαβρύτων, τη λίμνη Τσιβλού, τη λίμνη Δόξα, τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κλειτορίας - Ακράτας στην Κλειτορία, τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος κ.λπ. Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 παρέλαβε βραβείο για τον Αειφόρο Τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβόυλιο στις Βρυξέλλες στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARC FEDERATION).
Ο Φορέας συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας -Ακράτας και υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ποικίλης θεματολογίας, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και τα Σαββατοκύριακα κατά τους θερινούς μήνες.
Ο Φορέας θα συνεχίζει να λειτουργεί ως έχει σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου για την ίδρυση του νέου ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) ο οποίος καθίσταται καθοδικός διάδοχος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Το προσωπικό που απασχολείται σήμερα, με εμπειρία πλέον των 12 ετών στην Προστατευόμενη Περιοχή προσλήφθηκε, όλο, μέσω ΑΣΕΠ το 2007-2008.

Το χρονικό διάστημα από τη λήξη του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος έως την ένταξη του νέου, την 4ετία 2016-2019, το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα, με τα μέσα που διαθέτει, συνέχισε να καταγράφει στοιχεία σχετικά με τη βιο- και γεω-ποικιλότητα της περιοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην καταγραφή των πηγών ρύπανσης στα υδάτινα οικοσυστήματα. Η επόπτευση-φύλαξη της περιοχής αρμοδιότητας του γίνεται καθημερινά.
Ολα αυτά τα έτη, η συνεχής συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Τμήματα Βιολογίας και Γεωλογίας για θέματα βιο- και γεω- ποικιλότητας αντίστοιχα δίνει επιστημονικές κατευθύνσεις. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλλαγή στη νοοτροπία των ανθρώπων σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, που σε μεγάλο ποσοστό, οφείλεται στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην οικονομική και νομοθετική πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου